Pilates

Joseph Pilates

Het verhaal begint bij Joseph H. Pilates. Joseph Pilates groeide op in de 19de eeuw in Duitsland en was vaak ziek. Hij leed onder andere aan astma en reuma, dat maakte hem ziekelijk en zwak. Hij weigerde echter om zijn aandoeningen zijn leven te laten bepalen. Als tiener trainde hij zichzelf door middel van yoga en krachttraining om zowel lichamelijk als geestelijk sterker te worden. In 1912 verhuisde hij naar Engeland waar hij als boxer en zelfverdedigingsdocent werkte. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kwam hij in een Brits kamp terecht en begon hij zijn medegeïnterneerden te trainen door gebruik te maken van de schaarse materialen en ruimte. Met zijn ‘Pilates’ instructies konden bedlegerige patiënten hun spieren aansterken, gebruik makend van hun eigen lichaamsweerstand en de veren van hun ziekenhuisbed. Hij bestudeerde de bewegingen van dieren in de natuur en samen met zijn kennis van yoga en gymnastiek verfijnde hij de oefeningen om zo kracht en uithoudingsvermogen te winnen. Hij noemde zijn techniek ‘Contrology’ omdat het een holistic workout betreft die vraagt om een mindful controle van zowel spieren als ademhaling. 

Klassiek Pilates is geen ware uitputtingsslag. Er wordt terdege rekening gehouden met je (on)mogelijkheden. De les is subtiel pittig, en zeer toegankelijk. De dieptewerking van de oefeningenreeks is echter ongekend. Je zult snel merken dat je het veel voor je lichaam doet.

De Pilates Flow les daarentegen vergt meer van je. Wil je meedoen met de Pilates Flow les, dan dien je (grotendeels) blessurevrij te zijn en je vindt het leuk om flink te worden uitgedaagd.

Pilates is niet alleen voor vrouwen!